На Тернопільщині тривають дослідження з впливу бджіл на ріпак

     Цьогорічні дослідження з впливу комахозапилення на ріпак, що проводились компанією "Контінентал Фармерз Груп" на своїх науково-дослідних полях поблизу с. Колодіївка (Підволочиський район) впродовж останніх чотирьох місяців, підходять до свого логічного завершення. В середу, 5 серпня було здійснено збір контрольних та дослідних зразків для подальшого їх аналізу та інтерпретації результатів.

     Ці досліди є частиною масштабного проекту з визначення впливу бджіл на якісні та кількісні показники сільськогосподарських медодайних культур, що культивуються на полях компанії. З 2018 року реалізація проекту здійснюється компанією "Контінентал Фармерз Груп" у співпраці з вищими навчальними закладами та пасічними кооперативами краю.

     Цьогоріч нашим партнером вперше виступив Тернопільський національний педагогічний університет ім. В. Гнатюка. Команда науковців, під керівництвом кандидата біологічних наук, доцента Г. Б. Гуменюк, розробляла технологію і план майбутніх досліджень та здійснювала науковий супровід впродовж всього періоду їхнього проведення. Також до проведення дослідів долучився пасічний кооператив "Бджолина мрія", члени якого розмістили свої кочові пасіки на дослідних ділянках.
     Попереду ще лабораторний аналіз зразків та тривала описова робота, проте, як нас запевнили, перші результати ми зможемо побачити вже в жовтні цього року.

Детальніше про хід досліджень можна дізнатися в сюжеті за посиланням: https://cutt.ly/lfEpdSy

Фото: Василь Мартюк