Пасічники Тернопільщини об'єднались для боротьби з вароатозом

     Вароатоз - хвороба хоч і не нова, проте впродовж останніх років, внаслідок свого швидкого поширення, стала однією з причин масової загибелі бджіл у пасічних господарствах.
     Вароатоз - небезпечне захворювання, збудником якого є кліщ Варроа. Паразитуючи на бджолі, кліщ живиться її жировим тілом та виступає носієм інфекцій. У заражених особин спостерігається погіршення метаболізму, зниження імунітету та опірності до вірусів та бактерій, що, зрештою, завершується загибеллю комахи.
     Так як бджоли не виробили ефективного механізму для боротьби з паразитом, єдиним дієвим методом залишається використання пасічниками різноманітних препаратів для протидії вароатозу, щоб запобігти інфікуванню та зберегти бджолосім’ї з найменшими втратами. З цією метою Тернопільська обласна асоціація пасічників ім. Миколи Михалевича та Кооперативне об'єднання сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів «Файні Ґазди» організували спільну закупівлю засобів для боротьби з кліщем Варроа. Як наслідок, було придбано та поширено серед членів асоціації та кооперативів більше двох тисяч пластин на основі флуметрину і тау-флувалінату. Така співпраця дозволила не лише придбати необхідні препарати за доступнішою ціною, але й створила можливість для організації одночасного обробітку бджолосімей від кліща на рівні окремих кооперативів та населених пунктів.

 

Фото: pixabay.com